VENÄLÄIS-EUROOPPALAINENLAIKA

Venäläis-eurooppalainen laika on pienin laika roduistamme. Se on ainoastaan metsästyskoira, joka on kotoisin taigavyöhykkeeltä Koillis-Euroopasta. Omana rotunaan Ve-laikaa alettiin jalostaa toisen maailmansodan jälkeen sen hetkisen Neuvostoliiton alueella, Ulkonäössä on hyvin samanlaisia piirteitä muiden syntyperältään Euroopan puoleisen Venäjän koirien kanssa. Venäläis-eurooppalainen laika on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa erittäin hyvin, niin ulkomuoto- kuin käyttöominaisuutensakin.

Rotumääritelmän mukaan venäläis-eurooppalainen laika on keskikokoinen metsästyskoira; voimakasrakenteinen, lihaksikas ja vahvan luuston omaava. Uroksen säkäkorkeus on 52–58 cm ja nartuilla 48–54 cm. Venäläis-eurooppalainen laika on rotuna terve, ja sillä on harvoin perinnöllisiä sairauksia.

Turkin väri on musta, peittäen valkoinen, valkoinen väri vaihtelee erikokoisina alueina kokonaan mustasta kokonaan valkoiseen.
 
Venäläis-eurooppalainen laika on kaiken riistan koira. Se on innostunut metsästäjä monenlaiselle pienelle ja suurelle riistalle. Koiralla voi metsästää suurimman osan vuodesta; kausi aloitetaan sorsastuksella, jatketaan kanalintujahdilla, jonka jälkeen on hirvenmetsästyksen vuoro ja lopuksi kausi huipentuu näädän pyyntiin. Koira soveltuu myös erinomaisesti karhun ja villisian pyyntiin, rohkeutta koiralla riittää. Se on aggressiivinen petoeläimille ja koiran metsästysasenne on hyvin tarkka. Käyttää metsästäessään kaikkia aistejaan tehokkaasti hyödyntäen. Sen vahvuuksia metsästyksessä ovat koko, ketteryys, jalkavuus ja ohjattavuus isännän toiveiden mukaan.

Venäläis-eurooppalainen laika on rakastava ja vahvasti omistajaansa ja perheeseensä kiintyvä koira. Koira on luonteeltaan tasapainoinen ja asenne ihmisiä kohtaan on ystävällinen. Sopii hyvin luonteensa vuoksi myös seuruemetsästykseen. Se on arvonsa tunteva ja vahvan itsetunnon omaava, ei tavallisesti aloita tappelua, mutta puolustautuu välittömästi joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi.

ROTUMÄÄRITELMÄ:
http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/20E7BDA9-A3B8-462F-96F1-1B760B17E270/0/5veneurlaika.pdf